Perilla

Mi is az a perilla?

A cserjés perilla az árvacsalánfélék családjába, ezen belül az ajakosvirágúak rendjébe tartozó egynyári növény.

Délkelet Ázsiából származik ahol különböző területeken már az ősidők óta termesztik. Dél Kóreában például sültekhez fogyasztják de a kimcsikben is használják. Japánban viszont elsősorban a magját használják, bizonyos tájegységeken a mag őrleménye a miszo egyik fő alkotóeleme.

Hívják még kínai bazsalikomnak, fekete csalánnak, a Japánban az egoma mellett több neve van a legáltalánosabb a siszo de annak nem ennyire kerekded a levele, hívják még óba-nak, ami nagy levelűt jelent illetve dzsúnennek aminek a szó szerinti fordítása 10 év, a hiedelem azt tartja hogy aki fogyasztja az 10 évvel tovább él.
A modern kutatások alátámasztják az elnevezését. Magjai az egészségünk szempontjából alapvetően fontos hozzátevőket tartalmaznak.

A perilla alfa-linolénsavban gazdag, ami egy olyan alapvetően fontos zsírsav amit az emberi szervezet nem tud felépíteni tehát kizárólag speciális diétával vihetjük be. Az omega 3 zsírsavak közé tartozik. Testünkben DHA és EPA zsírsavak formájában fejti ki jótékony hatásait…csökkenti a kolesztein szintet, a vérnyomást, enyhíti az allergiás tüneteket, hat a demencia ellen, diétás, öregedés elleni hatásokkal rendelkezik.